Oliveres

Mas Albornà aposta per activitats de retorn a la terra, donant el tret de sortida a la nova Àrea Agrària fent la gestió i manteniment d’un camp d’oliveres.

Des d’aquest mes de febrer Mas Albornà s’encarrega d’una parcel·la d’oliveres ubicada a Torrelles de Foix en un conveni de parceria, això vol dir, que les persones que treballen la terra d’un propietari es queden amb un percentatge de la producció com a benefici. D’aquesta manera, properament Mas Albornà disposarà de la seva primera remesa d’olives.

Aquesta nova activitat marca un punt d’inflexió en els serveis oferts  fins el moment per la fundació, ja que significa l’obertura a realitzar activitats vinculades amb la terra. “Aprofitem tota la nostra maquinària i el coneixement en jardineria i l’utilitzarem en la cura i manteniment d’oliveres. Així donem un gir a la nostra àrea de jardineria i l’enfoquem també al terreny agrari”, explica Xavier Cartanyà, gerent de Mas Albornà.

El Penedès és una comarca amb una llarga tradició agrària, la qual es troba en un moment especialment delicat en quant a la successió i la continuïtat d’aquest llegat. El pas dels anys ha fet que aquets pagesos veiessin com els seus hereus no han volgut mantenir la tradició i disposen de terrenys però no de mà d’obra que els pugui atendre, ja que ells mateixos també s’han fet grans.

La unió d’una mà d’obra de base social amb una necessitat del territori concedeix a aquesta iniciativa un toc social que el fa diferenciador i que aporta al Penedès un caire sostenible que el posiciona com a territori socialment responsable.

El context

El Penedès és una comarca amb una llarga tradició agrària, la qual es troba en un moment especialment delicat en quant a la successió i la continuïtat d’aquest llegat. Molts dels pagesos que cultiven terrenys són persones que no hi tenen dedicació exclusiva, sinó que és una activitat d’herència familiar que desenvolupen en el seu temps lliure i on el paper de la família és crucial, especialment en moments de recollida, per exemple. El pas dels anys ha fet que aquets pagesos veiessin com els seus hereus no hagin volgut mantenir la tradició i es troben amb que disposen de terrenys però no de mà d’obra que els pugui atendre, ja que ells mateixos també s’han fet grans.