Vés al contingut

Xavier Sala i Martín

L’economista i els quatre ponents de la xerrada sobre economia social coincideixen amb que cal promoure projectes sostenibles i mesurables
Amb el nom Economia social: Trending topic? la Fundació Mas Albornà va organitzar una taula rodona el passat divendres dia 20 de novembre a la Societat La Principal de Vilafranca del Penedès per debatre el fenomen dels projectes i iniciatives de base social que actualment estan aflorant a l’economia, amb la finalitat de concloure si es tracta d’una conjuntura econòmica o bé una tendència amb llarg recorregut així com si aquests són exitosos.
Més de 400 persones es van donar cita a un dels darrers actes emmarcats a la capitalitat cultural de Vilafranca del Penedès 2015, el qual va començar puntualment a les 20h. Després d’una introducció per explicar perquè una Fundació com Mas Albornà organitza una xerrada sobre economia social i el passi d’un vídeo per visualitzar-ne la tasca social, el professor Sala Martín va la seva intervenció.
taula rodona

El professor va fer una exposició sobre la seva visió sobre què és l’economia social i qui rol juga a l’economia actualment. Segons Sala i Martín, la innovació social aporta noves solucions que responen a necessitats socials, milloren les capacitats de tots i crea noves relacions. Durant la seva exposició va explicar com encara s’ha d’innovar, experimentar, compartir, i aprendre i va subratllar la importància de generar projectes que siguin rendibles i, sobretot, que el seu impacte sigui mesurable. Aquest és, en paraules de Sala Martín, un d

els grans reptes de les empreses socials: com mesurar el retorn social per convèncer els inversors. Només en la mesura que es pugui mesurar l’efecte de l’economia social es podrà donar una continuïtat a aquesta tipologia d’economia ja que  no és suficient la bona voluntat sinó que s’ha de ser eficient.
L’economista també va destacar la necessitat de col•laboració entre les empreses i les administracions locals i governs, ja que els mercats per si sols no donen solució a les persones aturades amb alguna discapacitat, per exemple. També va recalcar que l’empresa social ha de tenir dos objectius : ser sostenibles i ser socialment útils a les persones, és a dir, que els objectius de l’economia social recaiguin en els beneficiaris i no pas en els promotors per la qual cosa cal donar valor (empoderar) més els beneficiaris que els donants.
PonentsUn cop finalitzada la intervenció del professor, es va donar veu a quatre ponents provinents dels diferents àmbits que intervenen en l’impuls d’un projecte de base social:  administració pública (Xavier López, director General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom), escola de negocis (Maria Prandi, emprenedora social i col•laboradora de l’Institut d’Innovació Social d’Esade),  inversors (Josep Biosca, SHIP2B) i casos d’èxit (Toni Espinal, AMPANS). Tots ells van explicar  què s’està fent des de les seves àrees i com veuen el futur i el present d’aquestes iniciatives.
Així, Xavier López va remarcar el valor afegit que aporten les empreses d’economia social; per la seva banda, Maria Prendi va subratllar el canvi que s’està experimentant a les escoles de negocis la irrupció de les iniciatives socials, les quals modifiquen el paradigma establert. Joan Biosca va afirmar que l’economia social ha arribat per transformar l’actual, a través d’accions d’impacte, és a dir, amb retorn social. Finalment, Toni Espinal va explicar el cas de la Muntanyola, una formatgeria impulsada per AMPANS, on els treballadors són persones amb discapacitat i que per impulsar-la ha calgut establir complicitats amb el territori.
Un cop finalitzades les intervencions, la periodista vilafranquina Anna Vallhonesta (Ràdio Televisió Vilafranca, RAC 1) va ser l’encarregada de conduir la tertúlia entre els diferents agents per a fer-la propera, amena i interessant per al nombrós públic assistent.
En acabar, els assistents van poder gaudir d’una copa de cava i un petit refrigeri gràcies a la col•laboració de Forn Rius i Masia Vallformosa.
ENLLAÇ  AL VÍDEO DE LA PONÈNCIA DEL PROFESSOR XAVIER SALA I MARTÍN