Aquest matí s’ha presentat una campanya de civisme que es posa en marxa a Vilafranca i que tindrà una durada d’un mes aproximadament. L’acte s’ha fet a la plaça de la Vila, a peu de carrer, el principal àmbit d’incidència de les accions que promou aquesta nova campanya de conscienciació ciutadana. El regidor de Convivència i Ciutadania i de Seguretat Ciutadana, Joan Manel Montfort, juntament amb Joan Clotet, director general de la Fundació Mas Albornà, encarregada de la gestió del servei de neteja viària a la ciutat han donat el tret de sortida a aquesta iniciativa i n’han explicat els detalls.

Joan Manel Montfort explicava que per a l’equip de govern el civisme continua sent “una prioritat la lluita contra l’incivisme. Tothom ja coneix les normes de civisme: tothom sap que les escombraries es llencen dins dels contenidors, que cal recollir els excrements del gos, que no s’han de fer grafits a les façanes, per exemple. Per això hem de fer un pas més amb aquesta campanya”.

La campanya té diversos objectius. Primer, explicar que l’Ajuntament, conjuntament amb Mas Albornà, ja s’encarrega de netejar Vilafranca. “La neteja és cosa nostra, i necessitem la col·laboració i la responsabilitat de tothom per mantenir-la neta perquè no embrutar és cosa de tothom”, ha afirmat. Per això, el regidor avisava que tothom que actuï de forma incívica “ha de saber que pot ser sancionat i rebre una multa de fins a 600€”.

Aquest missatges s’agrupen en una idea bàsica per a tothom: que el civisme surt a compte. “De forma individual perquè t’estalvies de pagar els 600€ però, sobretot, surt a compte per a la ciutadania ja que es calcula que l’Ajuntament de Vilafranca ha de fer, cada any, una despesa innecessària de 50.000€ per solucionar els casos d’incivisme” ha afirmat Montfort.

Des de 2010 netejant els carrers de Vilafranca

Per la seva banda, Joan Clotet explicava que Mas Albornà té cura de la neteja dels carrers de Vilafranca des de 2010. “La neteja que fa Mas Albornà i el fet de no embrutar pot donar com a resultat que Vilafranca llueixi de la millor manera possible. Cada dia, des de les 6 del matí, 37 persones diàriament tenen cura de la neteja a Vilafranca agrupades en diferents brigades que treballen colze a colze amb els barris perquè la neteja sigui el millor possible a tot arreu”, explicava el director general de la Fundació Mas Albornà.

La campanya consta de missatges com “Netejar és cosa nostra. Pagar 600 euros de multa per incivisme és cosa teva”, “No embrutar és cosa de tothom” i “El civisme surt a compte” es posa èmfasi en la necessitat que cadascú a títol individual es responsabilitzi a mantenir un actitud cívica pel bé de tothom (no deixant trastos al carrer, recollint els excrements del gos, etc.). En aquest sentit, fa referència a les sancions que s’apliquen (que poden arribar fins a 600 euros), així com el cost que suposa anualment per a totes i tots les accions d’incivisme, i que es tradueixen en una despesa tant de temps com de recursos econòmics.

Humanitzar el servei de neteja

Joan Manel Montfort comentava que un altre aspecte de la campanya és “fer visible i posar en valor el component humà de la tasca de les persones de la brigada de neteja que en fan el manteniment diari. Es tracta de les persones de la Fundació Mas Albornà, les quals treballen els 365 dies de l’any per a mantenir els carrers de la ciutat nets”.

Pel que fa a les accions concretes de la campanya, el regidor explicava que hi ha una pàgina web civisme.vilafranca.cat on es recullen els diferents indicadors del que representa per a la ciutadania la despesa en incivisme i, a la vegada, s’explica en què consisteix el servei de neteja de Vilafranca. Així mateix, s’han realitzat dos vídeos on s’explica el per què de la campanya acompanyats d’una programació de continguts a les xarxes socials d’un mes de durada. S’instal·laran cartells en diferents punts de la ciutat i es posarà en marxa l’acció d’un equip d’informadors que aniran per la ciutat explicant els motius de la campanya pels domicilis, deixant un retallable en forma de “Guardiola pel civisme” i fent accions informatives els dies de mercat.

A més a més, els membres de la brigada de neteja aniran amb uns adhesius als seus elements de treball com ara els cabassos, amb la finalitat de donar més visibilitat a aquesta acció.

Durant aquest temps, un equip de 4 persones de la fundació en qualitat d’informadores han recorregut els carrers dels diferents barris de Vilafranca amb l’objectiu de conscienciar els vilafranquins i les vilafranquines de la importància del civisme.