2009

Quan engeguem una ràdio, una tele, mirem la portada dels diaris… en la majoria dels nostres mitjans de comunicació, el tema de tertúlia, de debat és la situació econòmica actual mundial. I amés la informació que ens arriba és dura, difícil i sense saber com anirà evolucionant aquesta situació. A més ara resulta que tothom entén d’economia, doncs tothom parla, fa prediccions, vaticinis; a vegades recorda al futbol, doncs també tothom opina i es critica l’entrenador per la tàctica que ha posat en joc.
És curiós la imatge que es tenia d’un economista, persona encorbatada, de mirada seriosa, sense moure gaire les llavis al fer les seves explicacions amb el màxim de rigor possible, mantenint sempre un mateix to de veu. Ara en canvi qualsevol persona fa referència a la situació e inclús la recepta màgica per sortir de la crisi i et fa un anàlisi de la situació, portant un davantal a sobre i amb les mans plenes de farina.Enmig de tot aquest enrenou, nosaltres des de Mas Albornà, podem dir que, tancarem l’any, amb uns resultats acceptables. El compte d’explotació presentarà beneficis, amb resultats prou amplis per poder fer front al retorn del deute, si bé també és cert, que amb una economia més consolidada i amb la velocitat com els últims anys, tancaríem l’any amb un millor resultat.
Però això el que ens ha de fer és encoratjar-nos més per mirar el nostre futur i començar a treballar ara més que mai amb la visió ficada al nou 2009 buscant la puntuació d’un 9 pel 2009. Es ara quan s’ha de fer tot els plantejaments possibles per concretar totes les accions que hàgim de fer el proper any, veure si hi ha altres possibilitats de negocis, de creixement conjunt amb altres entitats del nostre entorn, tenir una visió molt àmplia.
Les planificacions sempre són necessàries i bàsiques per poder buscar resultats positius, per no haver de treballar en la improvisació, si bé també és cert que s’ha d’estar obert a ella, doncs no sempre dos i dos fan quatre. Ara bé, tenint en compte que el 2009 pot dur a sobre encara certa turbulència econòmica, de dubtes… ens hem de preparar per treballar de forma harmònica i buscar qualsevol alternativa per no caure en el desànim, sinó encara més, per buscar més oportunitats.
Hi ha una dita, o una expressió on afirma que en situacions borrascoses, complicades, sempre apareixen oportunitats i alguna d’elles inclús pot suposar un canvi important positiu pel desenvolupament d’una empresa. Ara això, permeteu que remarquem aquest punt per fer èmfasi amb un aspecte que crec s’ha de remarcar: “s’han d’aprofitar les situacions, però no aprofitar-nos de les situacions”. Entenc que notícies com alguns embargaments o fins i tot com alguns encara es fan més rics aprofitant-se de situacions dèbils per part d’alguna de les parts, ens hauria de fer reflexionar.
Per tant, busquem les millores que sempre hi són, sigui quina sigui la situació que ens pugui envoltar i estar atents a possibles situacions de recessions provinents tant per part de l’empresa privada, com de l’administració pública.
(Suposo que aquesta afirmació no la tirarà per terra alguna d’aquestes persones “pseudoeconomistafinacera” que surten a les tertúlies que saben i entenen de tot.)
Per cert, si al començar el 2009, tot ha canviat de forma molt positiva, doncs rés, també a seguir treballant amb il·lusió i personalment, estaré expectant per escoltar les explicacions de canvis tant sobtats.
Joan Clotet
Director executiu de Mas Albornà