Vés al contingut

Avui ha tingut lloc la inauguració del nou centre ocupacional de la Fundació Mas Albornà amb la presència de l’Hble. Sr. Carles Campuzano, conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya i de les principals alcaldies de l’Alt Penedès. En aquest sentit, s’ha descobert una placa commemorativa per a donar testimoni a aquesta data.

El nou espai de centre ocupacional es troba situat al carrer Nord de Vilafranca del Penedès. Està en funcionament des de l’estiu  i disposa de noves zones per a realitzar les variades activitats de teràpia ocupacional que realitzen els 24 usuaris i usuàries del servei, els quals tenen edats compreses entre els 23 i els 62 anys. El nou espai de 215m2 s’ha concebut com una zona diàfana, amb la voluntat d’introduir elements afavoridors relacionats amb la psicologia de l’espai, la qual té una traducció directa en la conducta i en el benestar emocional de les persones. 

Paral·lelament, la nova ubicació permet iniciar un nou vincle amb les veïns i veïnes del barri l’Espirall, amb la voluntat de buscar la proximitat i l’arrelament del centre a les diferents comunitats. El nou local disposa de tots els avantatges d’accessibilitat ja que es troba a peu pla i permetrà, també, disposar d’un espai d’exposició més visible i accessible a la ciutadania dels articles que s’elaboren artesanalment en els tallers ocupacionals.

El conseller Campuzano ha ressaltat en la seva intervenció que Mas Albornà  és un bon model de col·laboració entre administració i tercer sector i expressió del principi revolucionari de la  fraternitat. Malgrat tot, cal modernitzar aquest model amb més inserció,  més autonomia, més vida independent i més comunitat amb una millor concertació, més flexible i més innovadora. A més, ha posat èmfasi en que la qualitat d’un país es mesura amb com tracta les persones més vulnerables. Finalment, ha fet constar que som el territori de l’estat que tenim més ocupació entre el col·lectiu de les persones amb discapacitat,  un 30% de tot l’estat, però el percentatge d’ocupació continua sent massa baix.

El president de la Fundació, Martí Solé ha destacat el moment clau que representa l’obertura d’aquest centre tant per a l’entitat com per a la comarca ja que és una clara millora en la qualitat assistencial que reben les persones amb discapacitat de l’Alt Penedès i esponja el dèficit històric que s’arrossega per manca d’espais.

Per la seva banda, una representació dels usuaris i usuàries del centre han manifestat la seva satisfacció per disposar d’aquest nou espai tot i que han fe una crida per fer possible que la resta de companys i companyes també puguin disposar de nous espais. 

Paral·lelament, un representant de l’equip de monitores i monitors han expressat al conseller la seva voluntat de millora de les condicions d’atenció directa en què es troben, demanant menors ràtios i més suports en quant a les persones amb trastorn de conducta.

El director general de Mas Albornà, Joan Clotet, ha demanat la implicació de tots els agents públics per a construir plegats l’atenció assistencial que la comarca de l’Alt Penedès es mereix. I això passa per la cessió d’espais perquè esdevinguin equipaments com el que es presenta, la contractació de feines al Centre Especial de Treball o per a fer de pont o d’intermediació amb les empreses. Clotet ressalta la necessitat d’anar tots a una, sumant sinergies.

Per la seva banda, Pere Regull, alcalde de Vilafranca, ha manifestat la bona tasca social i laboral que fa una entitat com Mas Albornà, posant com a bon exemple d’inclusió laboral, el servei de neteja viària que realitza a la ciutat, amb un servei eficient i proper. 

En finalitzar els parlaments, s’ha fet la visita a les instal·lacions amb la presència dels seus usuaris i usuàries, la signatura del llibre d’honor i un petit refrigeri amb productes de Mallart Artesans Xarcuters, els embotits de caire social que elabora la Fundació Mas Albornà.

UN ESPAI NECESSARI

Aquesta ampliació és fruit de la necessitat de disposar de més espais assistencials a causa, entre d’altres, també a l’augment de persones usuàries del servei de teràpia ocupacional sumat al dèficit d’espais que havia experimentat la fundació els darrers anys.

El centre ocupacional concentra la seva activitat principalment a Vilafranca del Penedès, a l’edifici central de la Fundació al barri de Les Clotes i també compta amb un espai a Les Cabanyes. Amb aquesta ampliació, disposa ara de 3 ubicacions per a realitzar el programa d’activitats de teràpia ocupacional, les quals, també compten amb propostes que es realitzen disperses per diferents localitzacions (complex aquàtic de Vilafranca per a fer piscina, sales a l’Escorxador, etc.)

El nou centre és un nou espai que s’ha reformat i que dona resposta a la necessitat de disposar de més metres quadrats que  permetin millorar la qualitat del servei a les persones amb vulnerabilitat que són ateses en un entorn assistencial de confortabilitat, benestar i amb vocació d’una atenció i suports centrats en la persona. 

MÉS DE 50 ANYS DE TRAJECTÒRIA

Mas Albornà fomenta des del 1969 la inclusió social i laboral de persones amb discapacitat intel·lectual, trastorn mental i risc d’exclusió del Penedès, oferint serveis que contribueixin a millorar la vida d’aquestes persones i a la creació d’un territori amb més compromís social.