Visita

Ahir 14 de març Xavier López, Director General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom de la Generalitat de Catalunya va conèixer les diferents tasques que desenvolupa la Fundació Mas Albornà en matèria d’activitats empresarials. Actualment, Mas Albornà (dedicada a la integració social i laboral de persones amb discapacitat intel·lectual i trastorn mental)  dóna feina 260 persones, 163 de les quals presenten alguna discapacitat. Aquestes persones treballen en diferents àrees productives, com ara neteja de carrers, jardineria, gestió de deixalleries, manipulats…

Xavier López és el director dels Centres Especials de Treball, és a dir, centres de treball com Mas Albornà. Són empreses que asseguren un treball remunerat a persones amb discapacitat, garantint la seva integració laboral. Arreu de Catalunya hi ha més de 200 centres similars al de Mas Albornà que donen feina a unes 12.000 persones amb discapacitat.

Mas Albornà va convidar el Director General a conèixer de més a prop la seva realitat en tant que empresa. Així, es va programar una visita per diferents àrees productives tot començant per les instal·lacions de la Masia Taller Viu La Vinya, a La Bleda (www.viulavinya.cat), una iniciativa pionera d’inserció laboral realitzada conjuntament amb Bodegas Torres consistent en l’oferiment d’activitats de la vinya per a diferents públics i on els monitors són persones de Mas Albornà.

Posteriorment, la visita es va desplaçar fins a Vilafranca del Penedès, on es va visitar  la minideixalleria de la plaça del Penedès i el servei de neteja viària, dos serveis que realitzen treballadors de Mas Albornà. Els regidors de l’Ajuntament Aureli Ruiz i Joan Manel Montfort es van afegir a la visita en aquest punt. L’objectiu d’aquesta visita va ser també veure la necessària interacció entre l’administració local i Mas Albornà, la qual esdevé imprescindible per a la integració de persones. L’aposta, doncs, del consistori de Vilafranca (com molts d’altres de la comarca) per Mas Albornà esdevé clau en aquest procés.

A la capital penedesenca, a més, López va poder veure “in situ” les feines realitzades per Mas Albornà així com l’aportació que l’organització fa a la generació d’oportunitats laborals i a la normalització i visibilització del seu col·lectiu, ja que les persones treballen a peu de carrer. La Fundació presta serveis als ajuntaments des de fa 10 anys i s’ha consolidat com una de les empreses amb més implantació al territori, ja que treballa per la majoria dels 27 ajuntaments de l’Alt Penedès.

Acte seguit, i per tal de veure les sinergies i complicitats entre Centres Especials de Treball i l’empresa, Xavier López es va traslladar a Bodegas Torres, a les instal·lacions de Pacs de Penedès on hi ha  un “enclavament laboral”, és a dir, un equip de persones de Mas Albornà treballant-hi de manera permanent. Allà va veure el funcionament d’aquest equip de treball i com el procés d’inserció laboral de les persones que allà hi treballen és molt positiu.

A més, va poder parlar amb els responsables de l’empresa en aquest sentit i sobre la col·laboració necessària entre empresa i organitzacions com Mas Albornà per al foment de la integració laboral de les persones amb discapacitat sense oblidar en cap moment els interessos i necessitats d’ambdues parts, fet que esdevé clau i imprescindible en l’èxit del treball entre Centres Especials de Treball i empreses.

Tot plegat, una jornada que López va valorar molt positivament ja que va poder veure l’esforç i l’aposta de Mas Albornà per a diversificar els seus serveis, ser competitius i actuar en qualitat d’empresa tot i les seves especificitats. Només apostant per la professionalitat i amb una visió empresarial, organitzacions com Mas Albornà se’n surten i poden desenvolupar la seva tasca, afirmava.

Més info

http://issuu.com/xlopezgarcia/docs/xavierlopez_entrevista