Vés al contingut


La Fundació Mas Albornà ha engegat una nova edició del curs de pràctiques en neteja viària, aquesta vegada amb la col·laboració amb l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès. Un grup de vuit persones amb discapacitat, usuàries del Centre Ocupacional (concretament del Servei Ocupacional d’Inserció), participen, des del passat 12 de febrer, en aquesta iniciativa que té com a objectiu principal fomentar la formació i la capacitació laboral d’aquestes persones perquè es puguin incorporar al món laboral. 

 
En aquesta segona edició, les pràctiques es duen a terme els dimecres i divendres de 10 a 12:30 h a diferents espais de la Vila i estan orientades a que les persones participants aprenguin diverses tasques de neteja viària com ara canviar papereres, escatar herbes, netejar escocells i parterres, així com utilitzar correctament l’escombra, el carretó i el cabàs. També es pretén que aprenguin a fer servir el bufador i puguin acompanyar les màquines escombradores en les tasques de neteja. 
 
Aquestes pràctiques representen un benefici triple: per a les persones amb discapacitat que hi participen, perquè tenen una eina més per adquirir noves habilitats laborals i tenir, d’aquesta manera, més possibilitats d’incorporar-se al món laboral; per al mateix municipi  ja que es contribueix a millorar la neteja dels espais públics de Vilafranca del Penedès; i, finalment, per al conjunt de la societat en permetre demostrar la vàlua d’aquestes persones i construir una societat més conscient i compromesa.

 
La Fundació Mas Albornà és l’empresa de l’Economia Social i Solidària que gestiona la neteja de Vilafranca del Penedès. Un servei que l’Ajuntament contracta a la Fundació des de l’any 2010, després d’haver guanyat els corresponents concursos públics d’adjudicació del servei. 


 
La història del Cristian: un exemple d’inclusió laboral 

El 23 d’octubre de l’any passat, en Cristian de Pera va prendre part en el cicle de pràctiques en neteja viària a Santa Margarida i els Monjos (les primeres pràctiques en aquest àmbit que duia a terme la Fundació). Durant aquelles pràctiques, el Cristian va aprendre molt més que a saber escombrar: va aprendre a estimar un ofici i, amb esforç i constància, va potenciar les seves habilitats laborals i les seves destreses. 

 
Avui, pocs mesos després de finalitzar aquelles pràctiques, el Cristian continua gaudint d’un ofici que el fa feliç, però ara ho fa com a treballador de la Fundació Mas Albornà i, més concretament, com a membre de la brigada de neteja de Santa Margarida i els Monjos. 

La història del Cristian és una història de superació, d’esforç i d’inclusió laboral. El Cristian ha passat de ser usuari de la part assistencial de la Fundació a ser una persona treballadora del Centre Especial de Treball. Ha travessat una línia de meta que omple la seva vida de nous objectius, noves oportunitats i, també, nous reptes. 

Una història que s’afegeix a la del Mohamed Samadi (Moha pels amics i companys de la Fundació), que l’octubre del 2022 va passar de ser membre del Servei Ocupacional d’Inserció a ser contractat pel servei de Jardineria de la Fundació.