PQPI

Entrevista a Jaume Ràfols i Jesús Cebollada, docents de l’especialitat d’Auxiliars de vivers i jardins del Programa de Qualificació Professional Inicial (PQPI-PTT) a l’IES Alt Penedès de Vilafranca del Penedès.

Aquest curs escolar -i per primera vegada- Mas Albornà participa en la formació de joves entre 16 i 21 anys de la nova especialitat de jardineria. Des dels seus inicis el programa ha estat fruit de la cooperació entre el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès. En aquesta ocasió, la Diputació de Barcelona també col·labora donant suport econòmic a l’Ajuntament de Vilafranca. D’aquesta forma, amb la cooperació de tres institucions s’aconsegueix ampliar l’oferta de formació per a la inserció laboral i/o per al retorn al sistema educatiu de joves que han patit el que s’anomena “fracàs escolar”.
Jaume Ràfols, com a coordinador del curs i docent dels mòduls relacionats amb aprenentatges de tipus més general i Jesús Cebollada, docent  de la formació professional del sector de la jardineria  i treballador del servei de jardineria de Mas Albornà, formen un tàndem perfecte. Cadascun aporta el millor de la seva experiència professional i coneixements amb una única finalitat: fer que aquesta desena de joves puguin acabar aprenent un ofici i orientin el seu futur. “És injust parlar de fracàs escolar i carregar-los amb la culpa. En realitat, no només és cosa d’ells sinó que el sistema mateix, els professors, l’administració… tenen poques o cap resposta per aquest perfil de joves” explica Ràfols. “Aquests joves vénen d’un passat on tot el que han fet fins ara ha estat catalogat com a “fracàs” i tenen una autoestima molt baixa, han vist com mai han rebut molt de suport… Ja s’han acostumat a aquesta situació i resulta complicat fer-los sortir d’aquesta visió. En el fons, tenen por a l’èxit, ja que és una cosa que desconeixen i la qual no hi estan acostumats”. Durant cinc hores al dia i tot un curs escolar, s’ensenya a aquests estudiants els conceptes bàsics de la jardineria i el viverisme “però també d’altres aspectes com el treball en equip o la puntualitat” explica el Jesús Cebollada. “És un procés dur i cal estar molt al damunt, posar-te en la seva pell i entendres cadascuna de les seves realitats. En definitiva, els PQPI-PTT són “segones oportunitats” per aquests nois i noies, per dir-los que no estan donats per perduts i que tenen un futur a les seves mans”. Per a Mas Albornà està sent una experiència molt positiva, el poder treballar en aquest projecte i s’espera poder continuar l’any vinent, tot i que el futur del curs és incert a causa dels canvis en la nova legislació educativa.