Entrevista amb el responsable de neteja

Després de quatre mesos d’haver assumit la neteja viària de Vilafranca, Mas Albornà fa una valoració d’aquesta primera etapa del servei. Malgrat haver rebut bones crítiques per aquests primers mesos de feina, encara queda molt camí per fer i s’ha de continuar treballant encara més per a millorar. Així, una entrevista amb Antonio Navarro, responsable dels equips de neteja de la capital penedesenca, ha posat de manifest els canvis introduïts en la nova gestió tècnica i humana del servei i els reptes de futur. D’aquesta manera, l’Antonio ha destacat diferents factors que defineixen el servei de Mas Albornà:

  • L’augment dels efectius humans, amb la incorporació de 12 persones més al servei, essent un total d’aproximadament 40 persones vinculades al servei.
  • La incorporació al servei de persones amb capacitats diferents: tot un repte d’integració que es treballa cada dia a través de l’esforç de tot l’equip humà que hi ha al darrere.
  • L’adquisició i posada en marxa de nova maquinàra més moderna i menys molesta per a la ciutadania (especialment pel fet de ser silenciosa i ser més petita)
  • L’augment de la freqüència de neteja dels carrers
  • Les innovacions i millores aportades per Mas Albornà al projecte, com el sistema de GPS per a realitzar el seguiment dels treballs
  • L’aposta per l’ús d’una maquinària respectuosa amb el medi ambient, com ara els vehicles elèctrics, emprats per primera vegada a Vilafranca.
  • La proximitat dels equips a la ciutadania: la interacció entre les brigades i els barris és un fet clau per al bon funcionament del servei, destaca Antonio, ja que les persones són visualitzades com a part del barri i no com a intrusos o estranys.

Sobre aquest darrer punt, Navarro comenta com la clau de volta per a l’èxit en la gestió d’un servei que es deu a la ciutadania és fer que aquesta et visualitzi, t’accepti i et senti propera. “Cal que les brigades interactuin amb els veïns, des de dir bon dia fins a indicar-los on hi ha el contenidor més proper. És fonamental el tracte humà”, afirma el cap de servei de neteja de Vilafranca. “I això també vol dir adaptar el servei als requeriments, com per exemple ja hem fet, o bé modificar alguns recorreguts per tal de no molestar el descans dels veïns”. I aquest és un punt fonamental per a Mas Albornà, en el qual hi treballa dia a dia i és el camí que ha de mantenir i un dels principals reptes que té sobre la taula. I no només en el servei de neteja sinó en el conjunt de la tasca de l’organització. Les persones, doncs, en tots els sentits, són la peça clau de la Fundació.