Al llarg dels diferents esdeveniments de la vida humana, s’han donat diferents tipus de revolucions, degut a les diferents situacions que la persona ha viscut o s’ha trobat, encabint aspectes de descoberta de coneixements, socials, enfrontament, cultural, etc…
En els últims anys d’aquest segle, les converses, les tertúlies, comencen, segueixen o acaben en algun moment amb un tema que s’ha fet tant quotidià que és l’anomenada crisi econòmica. Al respecte, tothom opina, parla i fins i tot es vaticina en alguns casos quan s’acabarà i que ens trobarem al final d’aquest via crucis.
Quan sento i escolto totes aquestes opinions, es clar que per superar-la s’han de fer esforços, s’ha de saber controlar la despesa, s’ha de saber gastar, s’ha de…. Es parla de la problemàtica que existeix amb el deute, es parla en termes econòmics, es parla de viabilitat, es parla de solvència, es parla… També la problemàtica existent se centra en la situació financera, se centra en les retallades, se centra en la situació dels bancs….
Amb tot això, em faig una pregunta; amb tot el que s’ha de fer, es parla i se centra les converses, diferents reunions que hi ha a tot el món a tots nivells, serà suficient per sortir d’aquesta situació estrambòtica i complicada que existeix?
Si la resposta és sí, doncs fins aquí aquest escrit i no cal seguir llegir aquest document d’opinió; per tant demano disculpes per qui li podia servir aquest escrit per a la reflexió o intuïa que anava per aquí
Si la resposta és no, d’entrada m’alleugereu, doncs puc seguir endavant amb l’article.
Avui en dia ens trobem en un món que es parla força dels valors; s’escriu, s’editen llibres; quasi bé m’atreviria a dir que els valors estan de moda o si més no estan també en les converses; ara bé, l’altra reflexió a fer seria; també s’apliquen? Que vol dir posar-los sobre la taula? Que vol dir dur-los a la pràctica?
Si algú considera com a possibles respostes que estem en una societat on els valors que manen, que s’apliquen, que s’executen són els anti-valors, potser serem capaços aleshores de veure un altra manera de tractar la problemàtica econòmica existent.
I no vull dir pas que els problemes financers, econòmics no s’hagin de tractar com a tals i s’hagin d’aplicar situacions lligades, relacionades amb els termes econòmics i financers; ni vull dir això ni tampoc sóc cap neci per tractar aquesta situació deixant fora el tema econòmic-financer. Ara bé, no només s’ha de tractar aquesta situació en que ens vam abocar amb una única visió econòmica; s’ha d’ajuntar la visió social, encapçalada per l’ús dels valors; més ben dit, pel bon ús i protagonisme que s’ha de donar als valors, als verdaders valors i l’aplicació real dels verdaders valors.
Exemples de situacions que vivim, ens deixen veure quin són els valors aplicats, els que sabem i coneixem en diferents situacions força enterbolides que es dóna en el món de la banca: plans de pensions exageradament quantiosos, els tipus de sous estipulats permesos, de quantitats d’indemnitzacions comptades a preus molt generosos…situacions que en tot moment es pot dubtar, pot generar polèmica, però recordem que en tot cas, són situacions que es troben dins dels paràmetres de la legitimitat establerta. A part també coneixem d’altres situacions que si s’han considerades fora de l’àmbit legal, però que molts cops tampoc ha tingut una actuació que podríem anomenar contundent pel que fa a la força de la llei, en aquest cas aplicat a la justícia i actués com s’esperava d’ella. Aquests casos no fan trontollar algunes accions de mesura de tipus financer que es posen en marxa? Te relació amb els valors que es diu es plantegen i es posen d’exemple en alguns casos en la societat actual?
Per resoldre; perdoneu, això tampoc ho puc afirmar amb aquesta contundència, doncs ja seria com els vaticinadors que al principi qüestionava; vull dir, que per tractar la problemàtica actual hem d’obrir-nos als valors, que puguin actuar realment. Això suposa la revolució dels valors en la societat actual. Pot existir una revolució dels valors? I abans, quan vivíem bé, en opulència o en excés, no ens qüestionàvem la revolució dels valors en altres latituds de la terra?
Com deia al principi o al mig o ja no recordo quan, és un article d’opinió per convidar a la reflexió, potser amb excés de preguntes, però potser és el moment en que ens trobem; en un moment sense respostes concretes, sense decisions clares i segurament sense la esperada revolució dels valors… O si?
Joan Clotet
Director Executiu
Fundació Mas Albornà