Us volem apropar i explicar qui són les persones que són voluntàries a la Fundació, persones que, de manera desinteressada, donen el seu temps i la seva empenta al projecte social de la Fundació.
Us presentem l’Ariadna Atienza, voluntària de la Fundació des del passat mes d’octubre fent un taller d’estètica i manicura en el nostre Centre Ocupacional del carrer del Nord. L’Ariadna és una de les voluntàries més joves de la fundació. Amb només 19 anys, és estudiant i aficionada a la poesia i una amant de l’estètica i el maquillatge.
L’Ariadna ens descriu el seu voluntariat com a “experiències que t’enriqueixen”. Explica que fent voluntariat té l’oportunitat de viure experiències que no podria tenir de cap altra manera. En el cas del nostre col·lectiu (les persones amb discapacitat, trastorn mental o en risc d’exclusió) considera que si no ho coneixes de primera mà, a través d’algun conegut o familiar, és difícil poder-ho experimentar.
Explica que va conèixer la Fundació Mas Albornà mentre estudiava a Entrem va descobrir que podia fer voluntariat a diferents entitats de Vilafranca com La Creu Roja o Càritas, i a partir d’aquell moment va començar a investigar per Internet i va descobrir que podia col·laborar amb nosaltres “Mas Albornà va ser l’opció que més em va interessar i hi vaig contactar”
Quan preguntem a l’Ariadna què significa per ella fer voluntariat diu que “em sento útil. Les noies del centre ocupacional són totes molt maques i molt agraïdes i això m’omple molt”. També ens explica que està sorpresa de com se sent “fa uns mesos no m’hagués imaginat ser aquí. De fet, m’imaginava l’experiència molt diferent i no em pensava que arribaria a connectar tant amb les noies i la gent del centre ocupacional… està sent una experiència molt bonica!”
En parlar sobre el valor que creu ella que aporta la seva activitat a les persones que cada setmana en gaudeixen, ens comenta que “pot semblar una tonteria, però crec que els ensenya a ser pacients, esperar el seu torn i també els genera una rutina perquè saben que cada dilluns quan arribo primer de tot, s’han d’anar a rentar les mans”. A més, fent el seu taller de manicura considera que ajuda a “que les persones del centre ocupacional tinguin també el dret a decidir quines activitats volen fer i coneguin gent fora del seu cercle habitual”.
L’Ariadna no dubta a recomanar fer-se voluntari amb Mas Albornà. És més, puntualitza “sobretot ho recomanaria a la gent jove perquè ens falta molta empatia i coneixment. La discapacitat i la salut mental si no et toca de ben a prop no en tens ni idea”. És cert que en l’àmbit de la discapacitat es tendeix a caure en l’infantilisme sobretot les persones que no hi tenen un contacte habitual, però això no és ni correcte ni convenient, perquè d’aquesta manera estem menyspreant les habilitats d’aquestes persones. És per aquest motiu pel qual l’Ariadna creu que la millor manera de convèncer una persona per a fer-se voluntària “és que visqui l’experiència en primera persona. Que vingui, conegui els usuaris i usuàries, comparteixi temps i moments amb ells i elles i d’aquesta manera veuran que de cadascuna de les persones t’emportes alguna cosa molt especial”.
L’Ariadna abans d’acabar l’entrevista comparteix amb nosaltres una reflexió interna. “Jo també soc pacient de salut mental i he viscut en primera persona els estigmes i les etiquetes. Per això m’agradaria que les persones practiquessin més l’empatia i no caiguessin en generalitzacions en cap àmbit, no només en la salut mental. Jo no soc el que diuen les etiquetes. I gràcies a aquesta lluita he arribat a conèixer-me millor i a saber a què vull dedicar-me”.
Ara si, per acabar, si parlem de bons moments i anècdotes, l’Ariadna de seguida pensa en la Maribel, una de les usuàries de la seva activitat d’estètica. “La Maribel és una persona molt oberta i xerraire i també molt afectuosa, però em fa molta gràcia quan de vegades renya a les seves companyes tot i que ella també està fent allò mateix! Això si… quan acaba l’esbroncada ve el seu tradicional “¿me quieres? Yo también”.