La Fundació Mas Albornà i Entrem, Grup Cooperatiu d’Inserció Laboral, les dues entitats socials de referència a la comarca del Penedès, han marcat un precedent: col·laborar en un projecte de formació amb l’objectiu comú d’impulsar la inserció laboral de les seves persones usuàries.
Gràcies a aquesta iniciativa, fins a 12 persones amb risc d’exclusió social -discapacitat intel·lectual i trastorn mental- que encara no han entrat en el món laboral, han començat a rebre una formació en jardineria, un curs teòric i pràctic de 70 hores. Els alumnes pertanyen d’una banda, al Servei Ocupacional d’Inserció (SOI) de Mas Albornà i, per l’altra, al Servei Prelaboral d’Entrem.
El projecte col·laboratiu consisteix en una formació conjunta de persones d’ambdues entitats en matèria de jardineria. L’aposta i el que fa diferent aquesta acció formativa es que és eminentment pràctica i 100% adaptada per als participants, fet clau que aporta valor a l’activitat.
Després de dues sessions inicials a l’aula per al coneixement dels continguts del curs i del grup, la resta d’accions es realitzen a l’exterior. El curs consta de dues sessions a la setmana i s’ha iniciat el 16 de gener i finalitzarà a finals del mes de març.
A banda del valor que representa la capacitació laboral i l’adquisició de noves habilitats en matèria de jardinera que amplien i enriqueixen els currículums de les persones participants, l’acció també suposa un clar pas endavant al treball en aliança entre les dues organitzacions.
“Malauradament, no és tan habitual que dues entitats d’un mateix territori comparteixin projectes i sumin esforços”, explica el director de la Fundació Mas Albornà, Joan Clotet. Entre els dos equips tenim molt més coneixement. Amb accions com aquesta podem esdevenir un referent d’integració laboral”, afegeix.
UNA FEINA. UNA OPORTUNITAT DE VIDA
La formació és una eina fonamental per preparar i capacitar el col·lectiu per al mercat laboral. Es milloren les seves competències i també les habilitats. “Un lloc de treball suposa molts canvis, personals, familiars, socials i d’independència econòmica”, assenyala Juli Silvestre, director d’Entrem.
Segons les últimes dades de Dincat, només 1 de cada 5 persones amb discapacitat intel·lectual i trastorn salut mental en actiu té feina, un fet preocupant perquè reflecteix l’exclusió d’aquest col·lectiu i la manca de polítiques públiques.
Aquest és el reportatge “Formació conjunta per crear oportunitats. Mas Albornà i Entrem” del programa En Veu Pròpia de RTV Vilafranca. Un document que recull els inicis d’aquesta iniciativa de transformació social i laboral al Penedès.