Vés al contingut

PREMIATS

Fundació Ampans, Marcos Bajo, Fundació Mas Albornà, la Diputació de Barcelona per ‘La Mirada Tàctil’ i Televisió de Catalunya pel programa ‘Capacitats’ han recollit els guardons.
L’ONCE ha premiat la solidaritat que rep de la societat catalana amb el lliurament dels IX Premis Solidaris ONCE Catalunya 2015 a la Fundació Ampans, Marcos Bajo, Fundació Mas Albornà, la Diputació Barcelona per ‘La Mirada Tàctil’ i Televisió de Catalunya pel programa ‘Capacitats’.
La vicepresidenta de la Generalitat de Catalunya i Consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté; la tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz; el president d’ILUNION i vicepresident Executiu de Fundación ONCE, Alberto Durán;  el president del Consell Territorial de l’ONCE a Catalunya, Enric Botí i el president del COCARMI (Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat), Antonio Guillén, han lliurat els Premis Solidaris ONCE Catalunya 2015, en un acte al que també han assistit representants  del Tercer Sector,  del món polític i social de la societat catalana i el delegat territorial de l’ONCE a Catalunya, Xavier Grau.
Aquests guardons valoren la tasca tant de persones com institucions i organitzacions, estaments de l’Administració Pública, empreses i mitjans de comunicació que “treballen a favor de la sensibilització, la integració, l’accessibilitat, la inserció laboral i la inclusió de les persones amb discapacitat. En definitiva, impulsen una societat catalana cada vegada més normalitzada i situen tots els ciutadans, sense exclusió, com a centre d’atenció” ha destacat Alberto Durán, president d’ILUNION.
GUANYADORS
Guanyadors dels IX Premis Solidaris ONCE Catalunya: Fundació Ampans, a la Institució, Organització, Entitat o ONG. Marcos Bajo, a la Persona Física. Fundació Mas Albornà, a l’Empresa. Diputació de Barcelona per ‘ La Mirada Tàctil’, a l’Administració Pública. Televisió de Catalunya pel programa ‘Capacitats’, al Mitjà de Comunicació.
A la Categoria d’Institució, Entitat o ONG,  el jurat va decidir per unanimitat  concedir una Menció especial a l’Institut Guttmann en el seu 50è aniversari.
Institució: FUNDACIÓ AMPANS. Per ser una entitat, amb seu al Bages, que treballa per promoure l’educació, la qualitat de vida i la inserció laboral de les persones amb discapacitat intel•lectual, dissenyant i gestionant centres, serveis, programes i suports amb criteris d’excel•lència, que l’han situada entre les entitats capdavanteres del seu sector. Actualment acompanya i dóna suport a més de 1.400 persones i a les seves famílies  en serveis d’atenció diürna, ocupació terapèutica, acolliment residencial, formació professional, lleure, esport i tuteles, amb l’objectiu d’afavorir l’autonomia personal i la igualtat d’oportunitats de les persones amb discapacitat intel•lectual.
Recentment està treballant en el projecte de Suport Conductual Positiu a les escoles amb la col•laboració de la Universitat nord-americana de Connecticut, i organitza un Congrés estatal sobre Conducta que convoca a més de 500 professionals. A nivell internacional, participa en projectes d’àmbit europeu i llatinoamericà amb el suport d’Acció de la Generalitat de Catalunya i organismes europeus. L’estiu passat el grup d’Autogestors d’AMPANS va presentar al Parlament de Luxemburg un recull de recomanacions sobre l’aplicació del Dret al Treball de les persones amb discapacitat, contemplat com un dret universal a la Carta de les Nacions Unides.
Persona Física: MARCOS BAJO Volta Solidària a Catalunya. Esportista amateur que té retinosi pigmentària, malaltia que li produeix una deficiència visual amb una visió central de només 5 graus. És l’artífex i l’ànima  de la Volta Solidària a Catalunya. Un projecte que va néixer amb l’objectiu principal de donar a conèixer les malalties rares, apropar a la població la realitat dels pacients i familiars i alhora recaptar fons per a la continuïtat de les investigacions. El repte va consistir en realitzar a peu una Volta Solidària a Catalunya recorrent el perímetre i unint les quatre capitals de província catalanes: Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. Va començar el 28 d’abril i va finalitzar el 16 de maig de 2015.  Marcos va fer a peu  1.000 km en 19 dies passant per prop de 100 poblacions catalanes.
Bajo va començar als 18 anys a participar en curses per muntanya com a guia de persones cegues a l’ONCE Catalunya. És dels millors guies i esportistes discapacitats visuals a nivell estatal i campió del Món en la combinada dels Parasky Games 2012. El seu millor premi “és poder ajudar a companys amb altres discapacitats, córrer pels que no poden fer-ho”.
GUARDÓEmpresa: FUNDACIÓ MAS ALBORNÀ. Per ser una entitat sense ànim de lucre, de les anomenades d’economia social i del tercer sector, amb més de 45 anys de trajectòria que treballa per la creació d’oportunitats, tant socials com laborals, a les persones amb discapacitat, trastorn mental i amb risc d’exclusió a la comarca de l’Alt Penedès. Divideix la seva tasca en dues grans àrees: l’assistencial i l’empresarial i engloba més de 400 persones, entre treballadors, persones usuàries, voluntaris i patronat. Amb 285 treballadors (194 dels quals amb certificat de discapacitat) Mas Albornà té un volum de negoci de 7 milions d’euros anuals, essent així un motor tant econòmic com social. Ha esdevingut empresa referent a l’Alt Penedès en neteja viària i jardineria i col•labora amb 24 dels 27 ajuntaments de la comarca. També treballa amb les principals empreses del territori i és una de les pioneres i amb més experiència en la posada en marxa dels anomenats “enclavaments laborals”, és a dir, equips de treballadors permanents a les instal•lacions de les empreses. Actualment més de 70 persones tenen feina sota aquesta fórmula de treball.
Administració: DIPUTACIÓ DE BARCELONA per ‘La Mirada Tàctil’. Perquè des de l’any 2007, la Diputació de Barcelona  porta a la pràctica La Mirada Tàctil, un programa d’accessibilitat cultural dirigida als museus locals amb l’objectiu de fer accessible el patrimoni i els seus continguts als visitants amb discapacitat visual, ceguesa, dificultats auditives o mobilitat reduïda i posa a l’abast de tots el ciutadans una interpretació tàctil del nostre patrimoni cultural. Hi treballa a través de la Xarxa de Museus Locals per apropar la cultura a tothom.
Actualment, 28 museus de la demarcació de Barcelona disposen ja de mòduls museogràfics de presentació tàctil del seu patrimoni que inclou objectes tàctils  i la seva presentació en macro caràcters, Braille i vídeos en llengua de signes.
Les darreres accions per aquest any 2015 són al Museu de L’Hospitalet de Llobregat, Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, Museu Municipal de Montmeló, Museu de l’Estampació de Premià de Mar i el Cau Ferrat (Consorci dels Museus de Sitges).
Mitjà de Comunicació:  TELEVISIÓ DE CATALUNYA per ‘CAPACITATS’. Per ser un  programa del Canal Esport 3 de Televisió de Catalunya en què els protagonistes són persones anònimes i esportistes paralímpics que expliquen com la pràctica de l’esport els serveix com a mètode de superació en la vida.
La intenció i el missatge de Capacitats, dirigit per Lluís Riola i Mireia Vicente, no és explicar històries de discapacitats, sinó mostrar i demostrar la diversitat de les capacitats en la pràctica esportiva, a partir dels testimonis d’un esportista o d’un grup d’esportistes que acosten la seva experiència vital als telespectadors. Els protagonistes obren les portes de la seva vida privada per mostrar-nos, de manera molt sincera, els beneficis que els aporta l’esport tant en l’àmbit físic com psicològic i social.
El jurat dels IX Premis Solidaris ONCE Catalunya ha estat presidit per Enric Botí, president del Consell Territorial de l’ONCE a Catalunya i format per Ana Peláez, consellera general de l’ONCE; Xavier Grau, delegat territorial de l’ONCE a Catalunya; Manel Eiximeno, Director del Centre de Recursos Educatius ONCE Barcelona;
Oriol Illa, president de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social; Antonio Guillén, president del COCARMI (Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat); Carmela Fortuny, secretària d’Inclusió Social i de Promoció de l’Autonomia Personal de la Generalitat de Catalunya; Leandro Lamor, delegat d’ EFE a Catalunya; Enric Sierra, adjunt al director de La Vanguardia; Carles González, director d’Informatius de RTVE Catalunya; Albert Solé, cap Societat de l’ARA; Christian García, cap de Gabinet de Direcció de TVC i Pepa Masó, directora adjunta d’El Punt Avui.