Vés al contingut

presentacio-pate-gall-del-penedes

El passat 2 de desembre, al Consell Comarcal de l’Alt Penedès va tenir lloc l’acte institucional de presentació dels nous productes elaborats amb Gall del Penedès IGP. L’acte ha anat a càrrec de Xavier Lluch, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès; Enric Ferré, president del Consell Regulador de la IGP Gall del Penedès; Joan Clotet, director de la Fundació Mas Albornà, Sílvia Pérez, consellera comarcal d’Agricultura i Dolors Rius, regidora de Turisme de Vilafranca del Penedès.

A l’acte s’ha explicat en què consisteixen els dos nous productes, qui els ha impulsat, quins suports ha rebut i què aporten i signifiquen per al territori.

S’ha explicat com la marca d’embotits de Mas Albornà, Mallart Artesans Xarcuters, i el Consell Regulador de la IGP Gall del Penedès han signat un acord de col·laboració a través del qual elaboren en exclusiva nous productes fets amb gall del Penedès (Indicació Geogràfica Protegida), els quals han comptat amb l’assessorament gastronòmic de la Fundació Alícia.

pate-rustic-gall-del-penedes

El primer producte que s’ha elaborat és el paté rústic de Gall del Penedès (IGP). Es tracta del primer paté d’aquestes característiques que hi ha al mercat i està fet de manera artesanal a l’obrador que Mallart Artesans Xarcuters té a La Llacuna. Cuinat a la catalana, amb orellanes, panses i pinyons, el seu sabor recorda als rostits de festa i la seva textura és melosa però amb cos. El paté és també una nova manera de menjar gall i posa en valor un patrimoni cultural i gastronòmic el qual amb aquesta nova presentació pot tenir una continuïtat garantida.

També s’ha llençat al mercat el confit de gall, cuinat amb herbes aromàtiques i oli d’oliva verge extra, preparat al punt per a ser consumit, donant així noves sortides i formats al consum de gall del Penedès (IGP) responent a les noves demandes dels consumidors actuals.

Es tracta d’una iniciativa singular, única, inèdita i de territori. Destaca la singularitat de la iniciativa i el valor de la tasca feta entre les dues entitats, les quals han treballat plegades per a un objectiu comú i de territori. Això li aporta un doble valor al projecte: la recuperació de la raça Gall del Penedès i la seva singularitat i identitat, i la tasca social de Mas Albornà per la creació de llocs de treball a col·lectius vulnerables i la qualitat i la naturalitat de les elaboracions que es fan a Mallart Artesans Xarcuters.

Aquesta sinergia posa de manifest la voluntat d’ambdues organitzacions per a dotar d’un nou patrimoni gastronòmic el Penedès amb el qual tot el territori se’n beneficia des de diferents punts de vista: a nivell gastronòmic, però també econòmic (els productors i elaboradors són locals) i social. Es tracta d’una iniciativa basada en l’economia circular: tot queda a casa. El projecte compta amb els criadors del territori i els elaboradors també, tot amb mètodes tradicionals amb qualitat i garanties.

img-20201123-wa0013La carn de la IGP Gall del Penedès es caracteritza per la seva qualitat gustativa, el color rogenc i una textura sucosa. Els Galls del Penedès es crien en llibertat a la zona geogràfica protegida per la IGP amb una alimentació que inclou el granet de raïm en la dieta i galliners amb parcs exteriors tot l’any. És un producte exclusiu d’engreix tardà, amb només 5 criadors que vetllen per la seva preservació.

Tant és així, que la iniciativa ja ha comptat amb el suport de diferents institucions públiques com ara l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès o la Diputació de Barcelona a través de la Xarxa de Productes de la Terra posant així de relleu la col·laboració público-privada.

Els nous productes estaran disponibles a les botigues Mallart , xarcuteries i botigues especialitzades del territori així com a la nova botiga online de Mallart, un espai o, a més, s’hi explica els detalls d’aquesta singular història i on hi ha receptes per a cuinar-lo (www.embotitsmallart.com)

MALLART ARTESANS XARCUTERS: CENT ANYS D’HISTÒRIA. CINC GENERACIONS. UNA MARCA

Al llarg de més de 100 anys, cinc generacions d’una família s’ha dedicat en cos i ànima a elaborar de forma artesanal embotits i altres productes de xarcuteria des del seu obrador de La Llacuna, localitat envoltada de muntanyes boscoses i amb unes condicions climàtiques, d’alçada i de règim de vents ideals per a l’elaboració i l’assecatge.

Botifarres, bulls, fuets, patés… tots els productes (cuits, curats i frescos) són elaborats amb ingredients naturals i selectes, fets a mà i un per un. S’elaboren seguint les receptes locals com s’ha fet sempre, mantenint l’essència i sent fidels als orígens.

A les portes de la jubilació, la família Mallart es troba amb què la continuïtat del seu llegat no està resolta. L’Ernest, el relleu generacional del negoci amb ofici de xarcuter i format a l’obrador de la família, és una persona amb discapacitat intel·lectual.

Gestionar tot sol l’empresa resulta complicat i per això decideixen contactar amb la Fundació Mas Albornà.  La finalitat és doble: garantir l’estabilitat i la qualitat del lloc de treball del seu fill així com preservar la continuïtat de l’empresa familiar evitant-ne la seva desaparició.

D’aquesta manera, al gener de 2018 Mallart reneix i pren un nou impuls de la mà de la Fundació Mas Albornà convertint-se així també en una iniciativa social que aporta valor i compromís als productes que elabora. S’inicia una nova etapa però es manté la mateixa essència dels orígens i el sabor de la tradició.

MALLART FORMA PART DEL PROJECTE SOCIAL DE LA FUNDACIÓ MAS ALBORNÀ

La Fundació Mas Albornà  (www.masalborna.org) treballa des de 1969 per a millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat, trastorn mental i risc d’exclusió oferint-los serveis i atenció integral a l’Alt Penedès.

Mallart és una iniciativa social de la Fundació Mas Albornà. Gràcies a l’elaboració dels embotits podem continuar fent créixer el nostre projecte, creant noves oportunitats de feina i millorant la vida de les persones.

Per a més informació, contacteu-nos.