Campanya Sant Sadurní

Durant un parell de mesos, tres treballadors de Mas Albornà hem participat en una campanya informativa i de sensibilització sobre la recollida selectiva d’escombraries al municipi de Sant Sadurní d’Anoia. Aquesta campanya ha dut el nom de “Amb tu fem la millor selecció”. En aquest text es recullen les impressions dels tres educadors ambientals: el Josep Maria (educador ambiental), Maria Rosa (educadora ambiental), Jacobo (coordinador).

Josep Maria Fernández Fernández
Quan al Josep Maria se li va platejar la possibilitat de fer la campanya “Amb tu fem la millor selecció” va pensar, en un primer moment, que hauria de recollir la brossa pels contenidors de Sant Sadurní d’Anoia, però en començar la feina va comprendre que no tenia res a veure ja que el que s´havia de fer era anar a cada casa i portar una bossa. Dintre de cada bossa hi havia un paquet de compost (un adob per les plantes que s’obté de reciclar la brossa orgànica), un paquet de bosses compostables, un magnètic per a penjar a la nevera i un llibret informatiu. També s’havia de caminar molt pels carrers de Sant Sadurní.
El que més li va agradar va ser parlar amb la gent i que el saludessin. El que menys, va ser el fred que va passar, ja que durant uns dies en va fer molt.
Finalment, li va agradar molt conèixer l’Aida i el Vicenç, que són dos treballadors de la Mancomunitat de municipis Penedès-Garraf que també participaven a la campanya.

Maria Rosa Casulleras Gibert
A la Maria Rosa li ha agradat molt haver participat en aquesta feina; per a ella ha estat una experiència totalment nova. El més bonic de la feina ha estat poder parlar amb la gent i explicar què calia fer per a reciclar millor.
Quan es va començar la campanya, tenia por de no fer-ho bé, de no saber explicar les coses… però a mida que van anar passant els dies i les setmanes, va veure que sí que era capaç de fer-ho bé. Fins i tot, al final, va ser capaç de fer l’explicació sobre la campanya tota sola. Coincideix en que el fred va ser el pitjor i també recorda molt agradablement l’haver conegut l’Aida i el Vicenç.
Jacobo Carrillo Royo
La campanya informativa i de sensibilització en la qual hem participat ha estat molt profitosa per a tots tres participants de la mateixa. La campanya ha tingut dues parts diferenciades. La primera, consistent en una campanya dirigida a les escoles de Sant Sadurní d’Anoia. Els escolars visitaven una exposició de l’Agència Catalana de Residus i la Deixalleria municipal. La segona part, dirigida a tota la població i consistent en un porta a porta als domicilis de Sant Sadurní. Val a dir que cap dels tres educadors ambientals havíem participat mai en res semblant i sempre que s’inicia un projecte nou és inevitable un cert neguit, però les jornades formatives així com uns primers dies molt profitosos ens van tranquil·litzar a tots.
Les visites als domicilis les hem fet junts tots tres i també hi havia un altre equip de treballadors de la Mancomunitat de municipis Penedès-Garraf. Es va dividir Sant Sadurní en dos sectors i nosaltres vam fer el corresponent al centre de la vila mentre que l´altre grup feia l´altra part. Donat que fèiem la zona comercial i administrativa de Sant Sadurní, ens veia molta gent pel carrer. També hi havia gent que reconeixia el Josep Maria i a la Maria Rosa ja que ells dos són de Sant Sadurní, cosa que ens facilitava la feina i a ells també els donava peu a explicar què feien. Això els va resultar molt estimulant. També hi va haver gent que reconeixia la nostra institució i l’associava amb la deixalleria municipal, la qual està gestionada, efectivament, per Mas Albornà.
Cal destacar que la relació amb els altres treballadors de la campanya ha estat molt cordial i no s’han fet distincions entre uns treballadors i uns altres, per dir-ho així, érem un sol equip.
Per últim, cal dir que hi ha hagut una evolució, tant individual com grupal, molt positiva i que quan hem finalitzat la campanya tots hem pensat que si hagués durat més no ens hauria importat…