Temple budista Garraf

Ja feia temps que n’Igor, simpatitzant del budisme, ens havia fet la demanda de poder visitar el Palau Novella i el monestir budista que allí hi ha. Així doncs que, després de mirar-nos l’agenda amb previsió i contactar amb el departament de comunicació de Sakya Tashi Ling (el monestir budista del Garraf) vam decidir poder-hi anar de visita aquest passat dissabte 16 de febrer amb l’Igor i tots els seus companys de pis (Eugeni d’Ors).
El Palau Novella es troba al bell mig del Parc Natural del Garraf. Vam passar-nos uns bons 20 minuts serpentejant els cims del parc a través d’una carretereta estreta que sorgia d’Olivella i que ens obligava a maniobrar cada vegada que ens trobàvem un vehicle en direcció contrària. I quan ja ens havíem acostumat a l’olor d’aquells paratges quasi- verges només habitats per tímids margallons, dubtant del nostre encert en l’elecció del camí a seguir, va aparèixer davant nostre una urbanització (encara dins el terme municipal d’Olivella) i, allí a un costat, el palau Novella.
Aquest palau va ser construït per uns indianos a finals del 1800, fruït de les riqueses que havien acumulat en la seva estada a Cuba. I durant un període curt de temps aquest va ser un centre important d’activitats agrícoles i vinícoles. I qui els hagués dit, al Sr. Pere Domènech (primer propietari), que, casa seva, 200 anys més tard passaria a ser el primer centre de budisme tibetà existent a Catalunya?
Impacta doncs veure aquesta casa senyorial, barreja de diferents estils de l’època, i ara, com si fos la cirera del pastís, un munt d’escultures, banderes i tapissos provenint de l’art i cultura tibetans. El màxim responsable del Budisme tibetà és Sa Santedat el XIV Dalai Lama i el cap específic de la tradició Sakya, a la qual pertany aquest monestir, és Sa Santedat Sakya Trizin, rei de l’antic Tibet. I l’abat del monestir Sakya Tashi Ling, el Venerable Lama Jamyang Tashi Dorje, va ser qui va convertir, a partir del 1996, aquest palau en museu, monestir i comunitat budista Vajrayana.
Al punt del migdia aparcàvem els cotxes i la furgoneta a l’aparcament i gaudíem de la vista exterior d’aquesta joia arquitectònica. Amb certa timidesa ens vam introduir dins l’oficina d’informació on vam poder comprar les entrades per la visita guiada al museu, i recollir tots els tríptics d’activitats, conferències i tallers que allí realitzen.
I a les 12’30h, amb els auriculars a les orelles i un transistor penjat del coll, tot un grupet fèiem cap a l’interior d’aquest palau. El guia, i la veu de la ràdio, ens van explicar l’orígen de cada una de les sales per les que passàvem, i les diferents expressions d’art tibetà que allí s’hi allotgen.
En sortir vam passar per la botiga, havent-nos refrescat prèviament amb un Té Chai, i tot seguit cap als jardins dels voltants del palau. També vam fer les riguroses tres voltes al voltant de la Stupa. Un tipus d’arquitectura budista construït originàriament per contenir-hi relíquies. En acabar vam gaudir del poc Sol que es deixava entreveure mentre dinàvem un magnífic entrepà d’escalivada!
Cap a quarts de cinc vam donar per finalitzada la sortida tornant tots cap als nostres punts d’origen: Vilafranca, Vilanova, Cubelles i el Vendrell!
Grup del pis d’Eugeni d’Ors