Ahir va tenir lloc la presentació oficial de “Viu la vinya”, una proposta educativa innovadora i integradora dirigida a escolars de primària de Catalunya. Aquest acte de presentació va tenir lloc a la masia La Bleda (Sant Martí Sarroca), on es desenvolupa aquest projecte, en un marc incomparable al cor de les vinyes del penedès. Mireia Torres va ser l’encarregada d’obrir l’acte, el qual comptà també amb les intervencions de Martí Solé (president de la Fundació Mas Albornà) i la sra. Emilia Pallas, subdirectora general de polítiques laborals per a la diversitat. Van cloure l’acte l’alcalde de Sant Martí Sarroca (el sr. Ramon Carbó) i el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, el sr. Francesc Olivella.
Aquesta iniciativa neix de la unió d’esforços entre la Fundació Mas Albornà (dedicada a la integració sociolaboral de persones amb discapacitat) i Bodegas Torres (referents com a experts en matèria vitivinícola) amb el suport de l’Obra Social de la CAM (Caja del Mediterráneo). El projecte “Viu la Vinya” té la finalitat d’establir tallers de coneixement de la vinya i el seu entorn als escolars tractant diferents temàtiques (des del cep o la verema fins a la pagesia, passant per les energies renovables o el canvi climàtic) a través de la pràctica.
Viu la Vinya planteja per primera vegada una proposta educativa pionera i original que ofereix als alumnes una oportunitat única de fer tallers de coneixença de la vinya, el medi ambient, les energies renovables, l’entorn rural, la vida a pagès i els valors positius de la diferència en un entorn inigualable, al bell mig del Penedès. Així, una de les particularitats que presenta és el vessant pràctic i d’experimentació: a través de dinàmiques i activitats els escolars descobreixen des de com plantar un cep o fer un empelt fins a com generar energia amb una placa solar passant per descobrir els “perquès” de moltes coses (perquè el raïm és verd o negre, perquè abans s’utilitzaven diferents sistemes de mesura, perquè les fulles dels arbres tenen diferents formes, perquè va ser tan important la fil·loxera a la vinya…)
L’originalitat d’aquest projecte es fonamenta en diferents aspectes. I és que dintre de l’oferta formativa actual, no existeix cap activitat que presenti unes característiques com les de “Viu la vinya”. D’una banda, aporta un component d’experimentació pràctica als alumnes, els quals veuen de primera mà un entorn rural, les vinyes, els empelts, la verema… així com hi participin de manera directa. D’altra banda, potencia l’aprenentatge del valor de la diferència ja que els educadors són persones amb discapacitat o malaltia mental de Mas Albornà i els escolars viuen el valor de la diversitat i la capacitat de les persones titllades de “discapacitades” i la comprensió de la diferència com a valor positiu. Finalment, hi ha una clara aposta per l’ús de les noves tecnologies a través de l’espai www.viulavinya.cat (es posarà en funcionament properament) les quals permeten interacció i aprenentatge ja que a través d’aquests nous canals de comunicació es farà el seguiment del creixement d’un cep, interactuar amb altres escoles, etc.
Podeu veure les fotografies del projecte al nostre espai de FLICKR